Recepten voor aan boord

Boot en Kombuis


Ooit kreeg ik van mijn tante Cock het boek ´DE KOK IS KAPITEIN´. Het is sinds die tijd een bron van inspiratie. Het koken aan boord en de vrijheid en onafhankelijkheid die een goede proviandering biedt, is en blijft voor mij een boeiende aangelegenheid. Het uit zich in menig zoektocht door supermarkt en receptenboek en in een lange lijst met mogelijke recepten. Voor een lange reis neem ik eigenlijk zo goed als alles mee. Dat scheelt sjouwen en zeulen lopend of met de bijboot. En we kunnen altijd eten of we nou onderweg zijn, achter het anker liggen of ver weg van een winkel.

De recepten zijn geordend in categorieën
Ontbijt, lunch, soep, diner, dessert en oven. Er is een aparte categorie met tips.


Alle gerechten zijn geschikt om op maximaal 2 pitten te bereiden en bestaan grotendeels uit houdbare producten. Een koelkast is makkelijk en lekker om geopende producten te bewaren. Koele drankjes zijn natuurlijk heerlijk. Maar een koelkast is beslist niet noodzakelijk. De koelkast zelf is toch vaak te klein om als provisiekast te kunnen dienen. Waar je ze waar hebt, kun je natuurlijk houdbare ingrediënten door verse vervangen.

Houdbare producten zijn in een grote sortering verkrijgbaar. Zetmeelproducten zijn eigenlijk nooit een probleem. Pasta, polenta, noodles, rijst, (zoete) aardappelen en bloem zijn altijd lang houdbaar, als je ze maar droog houdt. Aan warme groente in blik is ook nooit gebrek. Meer moeite kost het al om een variatie aan salades samen te stellen.
Goed houdbare groenten zijn uien en allerlei soorten vaste kolen. Zeker als je ze in een bank tegen de huis of in een (schone en droge!) bilge kunt leggen.
Afgelopen zomer hebben we na 11 weken verse schorseneren van thuis gegeten

Vleesproducten vind ik zelf het lastigste. Tegenwoordig ben ik er veel vaker alert op. En dan kom ik gedurende het jaar toch een mooi assortiment tegen. Vaak koop ik er dan gelijk een exemplaar van. Veel producten zijn al snel een jaar houdbaar, wat vroegtijdige start van proviandering makkelijk maakt.

Van bereid/houdbaar vlees heb ik bijvoorbeeld gevonden
Corned beef
Runderlappen
Kipschnitzel in folie
Gegrilde halve haantjes vacuüm in plastic verpakt
Beefburger in folie
Diverse soorten droge worst
Rookworst
Kipsate in blik
Gehaktballen in blik
Hachee
Hongaarse goulash
Vlaamse stoofpot
Irish stew met lamsvlees
Kip Hawaii
Rundvlees Korma
Pate in blik
Kalkoen en ham in blik (nee geen smac, ja dat is er ook)
Gerookte rundvlees vacuüm verpakt

Een aantal van deze vleesproducten vind ik bij de supermarkt, andere bij de toko en marokkaanse/turkse supermarkt en in een vak met poolse producten. De slager blikt vanaf het late voorjaar vaak ook vlees in voor zijn klanten. Bart eet geen varkensvlees en daardoor valt er voor ons veel af, maar ik ben inmiddels aangenaam verrast door het brede aanbod.

Proviandering is vervolgens niets anders dan een menu (ontbijt-lunch-tussendoortje-drinken-diner) voor alle dagen waar je voor wilt provianderen te maken.

Maak er een feestje van. Het gaat meestal om je vakantie. Dan wil je eten wat je lekker vindt en je wilt niet dat je maaltijden er als blikvoer uit zien.
Denk daarom ook na over garnering. Gebakken uitjes en koriander over indiase gerechten, kroepoek, ketjap en sambal bij indonesisch, soms wat peterselie of geraspte kaas over een ander gerecht maakt het net af. Een koekje bij de koffie en fruit of een knabbeltje in de namiddag doen het natuurlijk ook goed. Ik heb eigenlijk altijd 2 plantjes verse kruiden aan de reling hangen. Onderweg gaan die onder de buiskap en dat houden ze weken vol. Als ze niet al opgegeten zijn, natuurlijk.

Aan de hand van je menu maak je een boodschappenlijst. Die boodschappenlijst orden je naar lang, midden en kort houdbaar en verse waren. En ten slotte tel je alle aantallen op en start je met boodschappen doen. Ik vind het prettig om lang van te voren te beginnen met de lang houdbare boodschappen. Dat spreidt het gesjouw wat uit en mijn kelder is groot genoeg. Maar een ander haalt misschien liever alles in een keer.

Nog even over de recepten. Als het aantal personen niet vermeld staat, is het gerecht voor 2 personen. En als het geheel niet meer behelst dan opwarmen, worden alleen de ingrediënten vermeld.

Ontbijt
Niet altijd kun je brood halen. Soms ben je te ver van een winkel, soms heeft de winkel ook niet dagelijks brood. Wat ideeën om te ontbijten.

Afbakbrood – zie Hapjespan als oven in de Tips

Brinta van warme (houdbare) melk

Brinta heeft ook een drinkontbijt in kleine zakjes die je met koude (houdbare) melk aanmaakt.

Vloeibaar ontbijt kun je zelf ook maken: 1 glas houdbare melk, 1 fijngeprakte banaan, 1 rauw ei, 1 tl suiker, 1 scheut citroensap,

Chocolade-kokos poi
½ mok geraspte kokos
1½ mok havermout of Brinta
1 mok suiker
1½ el boter of margarine
¼ mok melk
2½ el cacao.
Suiker, boter en melk op het vuur zetten. Als het aan de kook raakt van het vuur nemen en de ret ering roeren. Laten afkoelen. Wordt traditioneel uit de pan gegeten met de vingers. Je kunt ook het deeg ook tot koekjes vormen en ze in de oven bakken.

Yoghurt met cruesli Voor het maken van yoghurt, zie de Tips

Pannenkoeken met suiker, stroop en jam
Het basisrecept voor pannenkoeken is:
400 g tarwebloem, 800 ml (houdbare) melk, 2 eieren, snuf zout, evt zakje vanillesuiker.
Roer eerst de bloem, zout en vanillesuiker goed door in een flinke beslagkom/schaal/pan. Kluts de eieren vanuit het midden in een holletje. Als het mengsel dikker wordt, giet je in een dunne straal de melk erbij onder voortdurend roeren. Zet de pan pas op het vuur, als er geen klontjes in het beslag zitten. Begin pas met bakken als je pan goed heet is.

Melkwegrijst
1 l houdbare melk
1 mok rijst
3 el suiker
1 stuk citroenschil of –rasp
snufje zout
1 zakje vanillesuiker
De melk met rijst, zout en citroen in een pas 30 min laten trekken. Op een laag vuur de rijst gaar koken. Vanillesuiker erbij en suiker erover strooien.

Cereals met (houdbare) melk of yoghurt



Lunch
Tortilla wrap met sla, roomkaas en runderrookvlees

Tortilla wrap met sla, roomkaas, smeerpate en augurk

Noodlesoup
Cup a soup
Soep uit een pakje of een zak
Frikandel- of kaas & kipsate broodje. Deze houdbare snacks vind je meestal bij de afbakbroden.
Knakworstjes met mosterd
Runder-, kalfs, champignon-, lams- of visragout

Visserssandwich – smac, schijf ui, schijf (zure) komkommer of augurk

Broodje Tobago – koude visfilet (uit blik), schijf ananas (uit blik), mayonaise (tube) en olijven

Roquefort-sandwich – snee roggebrood, blauwschimmelkaas, plak knolselderij, olijven, bieslook

Arme zeemanslunch voor 4 personen
10 sneden oud brood, 3 eieren, 4 el suiker, 1 mok melk, 3 el paneermeel, 125 g boter, 1 snuf kaneel.
Ei, melk en 2 el suiker mengen. Brood erdoor halen en met paneermeel bestrooien. In de koekenpan bruin bakken. Bestrooien met kaneel en de rest van de suiker.

Luxe broodje saté
Bak een naanbrood af en snijd deze open. Besmeer binnenkant met pindakaas en een laagje sambal. Bestrooi met komijn, korianderblad, gebakken uitjes en reepjes ijsbergsla

Bambinowich – smeerkaas en ananas


Poestabroodje – zuurkool, corned beef, rookkaas, mayonaise

Tonijn broodbeleg– 1 blik tonijn op water, 1 fijngehakte ui, ½ paprika fijngesneden, 2 hardgekookte eieren in plakjes, 6 groene olijven.

Sardijnse haring broodbeleg – 2 blikken haring in tomatensaus, 3 hardgekookte eieren fijngehakt, 1 el mayonaise, sap van een halve citroen (uit een flesje)

Zalmspread – 1 blikje zalm, 1 fijngehakte ui, mayonnaise, 2 el broodkruim, dille

Garnalenbrood – Boterham met boter beleggen met garnalen (uit blik), gebakken ei erop, p/z.


Laatste redding
2 zure haringen (in pot)
1 ui
1 augurk
1 appel
2 el olie
1 el azijn
½ mok melk
1 el mayonaise
dille
p/z
Sausje maken van olie, azijn, melk, mayo en p/z. Haring, ui, augurk en appel kleinsnijden. Saus over mengsel gieten. Zo mogelijk een nacht laten trekken. Bestrooid met dille op toost of brood serveren.

Bananenpastei – 2 grote bananen, 2 el koffiemelk, 1 tl honing, 1 tl citroensap, 3 el havermout – Bananen fijnprakken en mengen met melk. Rest van de ingrediënten erdoor en klaar.

Franse toost
2 eieren
½ tl suiker
z/p
4 sneden brood
2 el boter
plakken ham en of kaas
Ei, suiker, z/p goed doorroeren. Brood in het mengsel dopen en in de koekenpan bruin bakken. Met ham of kaas serveren.


Brooklyn-sandwich voor 1 persoon
2 sneden toast
1 ei
2 uien
1 el tomatenpuree
p/z
Gebakken ei op een snee toast leggen. Ui in ringen erop, tomatenpuree erover smeren. Tweede snee toast erop en zo warm mogelijk serveren.

Makreelspread
Stoom of rook de makreel of giet het blikje af. Maak het vlees aan met citroensap, mayonaise en mierikswortelsaus.


SOEP
Charlottes Spaanse wittebonensoep met kool

4 personen
Nodig: 3 eetl. olijfolie, 1 grote ui gesnipperd, 2 aardappelen geschild en in blokjes, 2 teentjes gesnipperde knoflook, 1 theelepel paprikapoeder, 1 pot kippenbouillon met vlees, 1 eetl. tomatenpuree, 2 rijpe trostomaten ontveld en in stukken, stukje chorizo à 100 g. in stukjes, stuk serranoham of rauwe ham à 150 g. in blokjes, 1 à 2 kippenbouillonblokjes, 1 grote pot witte bonen, uitgelekt en uitgespoeld, halve kool (spits, groen of wit) in repen, zout en (versgemalen) peper.
Bereiden: 2 eetl. olie verwarmen in grote stoof- of soeppan. Hierin ui fruiten lichtbruin. Aardappelblokjes, knoflook en paprikapoeder toevoegen, even meebakken. Kippenbouillon uit pot aanlengen volgens gebruiksaanwijzing en toevoegen evenals de tomatenpuree, chorizo en ham, bouillonblokje(s). Aan de kook brengen en zachtjes 10 minuten koken, kool toevoegen en nog 5 minuten koken. Op smaak brengen met peper en zout en (eventueel) rest van olijfolie

Sietskes Whitehills chowder

1 koolvis filet in stukken
1 makreel filet in stukken
100 g gerookt vlees of bacon in blokjes
1 ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 blikje tomaten
1,2 l halfvolle melk
3 el room of creme fraiche
4 theebiscuits volledig verkruimeld
peterselie vers of gedroogd
1 laurierblad
1 el bloem
100 g aardappelen vers of gekookt uit blik in stukken
Bak in een beetje margarine het vlees uit. Voeg de ui en knoflook toe en fruit tot ze glazig zien. Voeg de bloem toe en roer goed, zodat de bloem gaart, maar niet bruin wordt. Voeg scheutje voor scheutje de melk toe onder goed roeren. Er mogen geen klontjes ontstaan. Voeg pas weer melk toe, als de eerdere melk goed gebonden is. Voeg de aardappelen en laureirblad toe. Als de aardappelen gaar zijn, voeg de stukken vis toe en laat deze 4-5 minuten meegaren. Voeg de helft van de verkruimelde biscuits toe, samen met de tomaten en de room. Bestrooi de opgeschepte soep met verkruimelde theebiscuit en peterselie. Eet smakelijk!





Tussendoortje
Snijkoek – Oude Wijven, Friese, gember, kandij, ontbijt, rozijnen, appel-kaneel, kaneel, etc.
Eierkoek
Handfruit – appel, peer, sinaasappel, mandarijn, banaan, kiwi. pruim, perzik etc. Hoe zachter het fruit, hoe moeilijker het lang te bewaren is.
Moesje – appelmoes ed zijn in monoverpakking verkrijgbaar
Fruit in drinkzakje
Houdbare vruchtenkwark
Houdbare yoghurt met vruchten
Makkelijk eetbare koekjes, zoals theebiscuit al dan niet met kokos, chocola, suiker, kaneel ed.


Diner


ONDERWEG
Kant-en-klare kipsate met rijst
Kant-en-klare spaghetti bolognese
Kant-en-klare zoetzure kip met rijst
Kant-en-klare kipfilet met prei en aanrdappelen
Kant-en-klare runderrolletje met rode kool, appel en puree
Kant-en-klare pasta met champignonsaus
etc

Dit mag natuurlijk al helemaal geen koken heten. Maar als het onderweg wat minder comfortabel is, is het een makkelijk manier om toch een warme maaltijd binnen te krijgen.

Een thermoskan met een brede opening biedt uitkomst. Je kookt dan voor vertrek of op een rustig moment en houdt de maaltijd in die thermoskan warm. Ook handig als de afwacht slaapt en je een warme maaltijd klaar hebt.



VLEES

Griekse gehaktballen Kleftadakis
(uit blik) met baked beans of witte bonen in tomatensaus (uit blik) met een kwart rode ui, oregano en komijn doorwarmen. Lekker met sla van komkommer, feta (uit pot onder olie) en olijven (uit pot onder olie) en knoflooksaus (uit fles) en tomaten-ui-pitabroodjes.

Spaghetti Bolognese met rode wijn en bleekselderij
1 ui
1 teen knoflook
1 blikje corned beef, in blokjes
1 glas rode wijn
bleekselderij in stukjes
italiaanse kruiden, p/z
1 blik gepelde tomaten
bouillonblokje
evt Parmezaanse kaas
Fruit ui, knoflook en bleekselderij. Blus met rode wijn en italiaanse kruiden. Even laten inkoken. Voeg vlees, tomaten en bouillonblokje toe. Warm goed door. Breng op smaak met p/z. Kook spaghetti volgens de verpakking. Opdienen met wat Parmezaanse kaas erover.


BBQ
Vacuüm verpakte braadworsten of beefburger in folie of vers gevangen vis of gerookte vis of camembert in het doosje met rozemarijn en
courgette of (rode) ui of tomaat of champignon of aubergine of paprika en
schijfjes aardappel of (afbak)stokbrood
Kant en klare sauzen uit fles
Warme satésaus
Fruit met honing of rietsuiker roosteren als nagerecht

Roerbaksaus zoetzuur (pot) met kip
(gare halve haan in folie), ui, rijst, komkommersla

Broodjes beefburger (in folie) met ui, tomaat, komkommer, vieze sauzen, gebakken aardappelen en zure salade (daarmee bedoel ik rauwkost uit een potje)

Tagliatelli met bolognese saus, parmezaanse kaas en courgette
1 ui
1 teen knoflook
1 blikje corned beef, in blokjes
courgette in stukjes
italiaanse kruiden, p/z
1 blik gepelde tomaten
bouillonblokje
evt Parmezaanse kaas
Fruit ui, knoflook en courgette. Blus met een glas water, het bouillonblokje en italiaanse kruiden. Even laten inkoken. Voeg vlees, tomaten en bouillonblokje toe. Warm goed door. Breng op smaak met p/z. Kook tagliatelli volgens de verpakking. Opdienen met wat Parmezaanse kaas erover.


Hachee (in blik) met spruiten (in pot) en aardappelpuree (van poeder)

Gestoofde kool met kipfilet (B – groente) en puree
400 g witte kool fijn gesneden
1 sinaasappel, rasp van de schil en het sap uitgeperst
1 ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 tl karwijzaad / kummel
1 gegaarde halve haan in folie
aardappelpureepoeder
Fruit de knoflook en ui. Voeg de kool en kummel toe. Als de kool zacht is, voeg de sinaasappelrasp en het sap en het haantje toe. Laat ca 5 minuten doorstoven. Als het gerecht er droog is, een kopje water toevoegen.
Bereid de aardappelpuree volgens de verpakking.

Rendang daging met kokosmelk (runderlappen in blik met boemboe Rendang en een blikje kokoksmelk samen goed doorwarmen), erwten en rijst. Aankleden met atjar en kroepoek.

Witte bonen in tomatensaus met kalkoenham
1 ui, gesnipperd
oregano
p/z
pot witte bonen in tomatensaus
blik kalkoenham in blokjes
Braad de kalkoenham aan. Fruit de ui mee. Voeg oregano en de witte bonen toe. Breng op smaak met peper en zout.

Wildragout (blik) met champignons en rijst
Breek de champignons (niet snijden) en fruit ze in wat boter. Voeg de ragout toe. Lekker met rijst.

Hongaarse goulash (in blik) met sperziebonen (in blik) en rijst

Ravioli (in blik) met geraspte kaas en sla

Ratatouille (in pot) met rijst en kipschnitzel (in folie)


Chili con carne van bonen, corned beef, balsamico, koriander, tomatenstukjes, komijn, oregano, kaneel, sambal en groente. Versier met nacho chips.


Beefburger Chimichurri met sperziebonen
2 beefburgers (in folie)
1 blik sperziebonen
2 knoflooktenen
1 tl olie
1 el azijn
1 el heet water
zwarte peper
1 tl oregano
snuf cayennepeper
zout
Alle bestanddelen goed mengen. In een afsluitbare pot is deze saus bijna onbeperkt houdbaar. Beefburgers bakken, sperziebonen verwarmen, saus erbij. Lekker met brood of rijst of gebakken aardappelen.

Coq au vin
1 gare halve haan in folie
1 ui in ringen
125 g ham in blik
2 aardappelen in blokjes
3 plakken knolselderij in reepjes
1 wortel in plakjes
2 tenen knoflook
1 laurierblad
1 mok bouillon
1 glas rode wijn
(evt een beetje cognac of vieux of brandy)
snufje tijm
p/z
In een grote pan de ui en knoflook fruiten. Dan alle groenten en de ham meefruiten met de tijm. (Op dit moment afblussen met cognac of vieux of brandy voert de smaak verder op.) Voeg kip, bouillon en wijn toe en laat even een minuut of 10 sudderen.


Zuurkool met ananas, rookworst en aardappelpuree
1 zak zuurkool
1 rookworst
1 pakje aardappelpuree (2 porties)
250 g ananasstukjes
1 glas witte wijn
50 g boter
½ el azijn
peper
Zuurkool en wijn op laag vuur stoven. Boter, azijn en peper erbij. Ananas toevoegen. Als het te zuur is, dan wat ananassap toevoegen. De worst kan op de zuurkool mee warmen. Lekker met aardappelpuree.


Doggersbankbonen
1 blik witte bonen in tomatensaus
2 plakken ham uit blik
½ fijngehakte ui
½ el bruine of rietsuiker
worcestershiresaus
mosterd(poeder)
peper
Ham knapperig bakken en van het vuur nemen. Witte bonen met ui, suiker en worcestershiresaus verwarmen en om smaak brengen met mosterd en peper. Daarop de plakken vlees leggen en even laten pruttelen met het deksel op de pan.

Zondagsmaal
2 aardappelen
1 blik corned beef
1 ui fijngehakt
1 groene paprika in stukjes
1 blikje tomatenpuree
2 eieren
olie
p/z
Aardappelen schillen, koken en fijnmaken. Corned beef in stukken snijden en met ui en paprika zachtjes in de tomatenpuree stoven. Zodra de groente zacht is de aardappelpuree toevoegen en goed vermengen. In een andere pan spiegeleieren bakken en bij iedere portie apart serveren.


Labskaus
Aardappelpuree voor 2 personen
2 haringen (zout of zuur)
100 g corned beef
1 potje zoetzure bieten
1 zure augurk
½ ui
olie
p/z
Ui fruiten in de olie. Corned beef, augurk en puree toeveogen. Goed doorroeren en laten sudderen. Serveren met rode bieten en haringen.

Albatrosmacaroni
400 g gekookte macaroni
100 g snijworst of salami of houdbare droge worst of knakworstjes in stukjes
1 appel in stukjes
1 augurk in stukjes
½ paprika in stukjes
scheutje citroensap
1 tl ketjap
scheutje olijfolie
paar groene olijven
p/z
Sausje maken van citroensap, ketjap, olijfolie, p/z. Alle ingredienten in een schotel doen en sausje erover gieten. Ca 15 min laten trekken.

Vlaamse stoofpot (in pot) met rijst en komkommer


Ritja Ritja van rundvlees met rijst en groenten (runderlappen of stoofvlees in blik met Ritja-boemboe en erwten of boontjes in blik goed doorwarmen. Rijst apart koken). Lekker met atjar en kroepoek


Zuurkool, gerookt rundvlees (vacuüm verpakt), jus uit een pakje, aardappelpuree


Tortellini gevuld met vlees met italiaanse tomatensaus uit een fles. Bestrooien met Parmezaanse kaas.


Roedjak van rundvlees met rijst en groenten (runderlappen of stoofvlees in blik met Roedjak-boemboe en erwten of boontjes of tauge oid in blik goed doorwarmen. Rijst apart koken). Lekker met atjar en kroepoek


Ajam ketjap met rijst en komkommer
Gare halve haan in folie
Ketjap, zonnebloemolie
Laos
Gemberwortel of –poeder
1 Knoflookteen uitgeknepen of knoflook in een tube
1 ui gesnipperd
Ui, knoflook, gember en laos fruiten in zonnebloemolie. Gare kip en ketjap erbij. Goed doorwarmen. Rijst apart koken. Komkommer in partjes snijden.

Chinese nasi goreng (in blik) met kroepoek, satesaus (in handig doseerbare korrels bij de toko te krijgen), atjar en omelet


Gerookte kalkoenham (blik) met gerookte groente (blik) met munt en rijst


Couscous met tuinbonen (uit pot) en salami (gedroogd)
Couscous mengen met wat extra virge olijfolie, citroensap, komijn en koriander. Opschenken met heet water en laten trekken. Tuinbonen en blokjes salami toevoegen.


VIS
Zoetzure bieten met dille, zalm en rösti.
Rösti maken door aardappelen te raspen. Vermengen met peper, zout en dille of peterselie of salie. In porties plat drukken en bakken in hete zonnebloemolie. Verse zalm bakken; zalm uit blik afgieten en de ruggegraat eruit tillen. Bietjes (indien nog niet zoetzuur ingemaakt) in azijn met dille, suiker en water leggen. Als al zoetzuur in de pot, dan iets afgieten en doorroeren met dille. Bord in drie kleuren opmaken.


Vers gevangen vis met wortelsalade (potje) met rozijnen en rijst
Wortels afgieten, aanmaken met citroensap en rozijnen. Vis schoonmaken en naar smaak pocheren, bakken, grillen of stoven.


Kedgeree
rijst, schelvis, laurier, 2 ei, sambal, ui, citroen, olijfolie, currypasta doperwten, yoghurt
Ui en currypasta fruiten in olijfolie. Rijst toevoegen. Nét onder water zetten en aan de kook brengen. Laurierblad en sambal toevoegen en het vuur lager zetten. Kook ondertussen de eieren hard. Voeg 3 minuten voor het einde van de kooktijd van de rijst de doperwten aan de rijst toe. Opdienen met de gepelde en gevierendeelde eieren en een flinke lepel yoghurt.


Tonijn-kerriesaus met pasta
1 blik geconcentreerde champignonsoep
1 blikje tonijn op water
pasta
blik sperziebonen
Hindoestaanse garam massala of kerriepoeder
Verwarm de champignonsoep, zonder deze aan te lengen. Voeg 3 tl kerrie en de afgegoten tonijn toe. Kook de pasta volgens de verpakking. Verwarm de sperziebonen apart of in de saus.


Vers gevangen vis met geroosterde paprika (pot) en rijst

Gravad Max (met dank aan het Schotse restaurant The Captain´s Galley)
Handig als je veel makrelen hebt gevangen. Maar het kan ook met v 2 makrelen. Succes met schoonmaken!
12 makrelen
80 g grof zeezout
15 g rietsuiker
flinke bos grof gehakte verse dille
Meng alle ingrediënten behalve de vis. Bestrooi een lage wijde niet-metalen schaal met een laag zoutmengsel. Leg daar een laag makreel op. Bestrooi met een dikkere laag zoutmengsel. Wissel vis en zoutlagen af, waarbij iedere opvolgende zoutlaag dikker is dan de vorige en eindig met een zoutlaag.
Dek het af met huishoudfolie. Leg een snijplank op de vis en druk deze aan met het gewicht van potten of blikken. Zet de schaal koel weg.


De volgende dag giet je het overtollige vocht af. Zet de schaal weer koel weg.
De daaropvolgende dag de gewichten en snijplank wegnemen. Droog de vis af met keukenpapier. Ontvel de vis en snijd de filets onder een hoek in stukken. Serveer met geroosterd brood en een groene salade.


Makreelsalade
Kook aardappelen of neem gekookte aardappelen uit pot of blik. Rasp de schil van een sinaasappel en pers de vrucht uit. Meng mayonaise, yoghurt, sinaasappelrasp en -sap. Roer makreel (gerookt of uit blik), bleekselderij en p/z erdoor. Schep de aardappelen door salade. Lekker met mais.


Eigen gerookte vangst met gebakken aardappelen en zure sla (pot)


Vers gevangen vis in tomatensaus met pasta.
Fruit ui, knoflook, oregano en champignons. Snij de vis in porties en bak deze even mee. Voeg tomaten uit blik toe. Kook pasta en maak deze aan met olijfolie, knoflook en basilicum.


Witvisgerecht met ui, rozijn, witte wijn
Caramelliseer een uitje en blus af met witte wijn. Voeg een handje rozijnen toe en reduceer het kookvocht. Leg hierin de moten witvis en stoof ze in een paar minuten gaar. Lekker met rijst.

Gekookte mosselen

1 kg mosselen per persoon
water
courtbouillonblokje of scheutje witte wijn
cayenne peper
Pluk mosselen. Ontbaard de mosselen en krab alle vuil en pokken eraf. Spoel schoon onder stromend zoet water. Zet de mosselen minimaal 8 en liefst een heel etmaal in schoon zoet water.
Giet de mosselen af. Verhit in een grote pan een bodempje courtbouillon of water met een scheut witte wijn en een snufje cayennepeper. Voeg de mosselen toe en stoom in ca 8 minuten tot alle schelpen open staan.
Lekker met brood en salade.


Mosselen pesto salade
100 g gekookte en gepelde mosselen per persoon (bv die over zijn van gisteren)
1 el pesto
1 el knoflookmayonaise
salade
Meng de pesto en knoflookmayonaise. Maak de salade ermee aan en schep de mosselen erdoor. Lekker met pasta of brood of toast.



VEGETARISCH
Couscous met kruiden, tomaat, rucola en geroosterde pitten

Kaasfondue (kant-en-klaar in folie) met zure sla (pot) en afbakstokbrood

Pitabroodjes met bonen-pesto
Pureer of prak bonen (bruine bonen of kikkererwten) met geperste knoflook, ansjovis uit pot of blik, olijfolie, komijn en sambal. Lekker met afbakpitabroodjes en sla.

Couscoussalade met aubergine uit blik, olijven, gehakte noten en dressing: olijfolie, citroensap, knoflook, sambal en komijn

Tortellini met dana blue-roomsaus en boontjes
Voor de saus smelt je een Dana Blue-kaasje in melk of room/crème fraîche met water. Op smaak brengen met italiaanse of provençaalse kruiden en peper. Tortellini koken volgens verpakking en sperziebonen uit blik opwarmen.


Griekse bonensalade (2 personen)
2 rijpe pruimtomaten 1 el gehakte munt
1 teen knoflook sap van een ½ citroen
11 eetlepel olijfolie 1 blik witte bonen 400g
50 g zwarte olijven ½ kl rode ui
100 g feta in stukjes oregano
afbak pitabroodjes
Hak een halve tomaat fijn en meng ze met de helft van de munt en knoflook. Voeg citroensap en de olijfolie toe met wat zout en peper en roer het geheel tot een dressing. Snijd de overige tomaten in partjes en schep om met de bonen, olijven, rode ui, feta en dressing. Strooi er munt over. Lekker met warm pitabrood en een glas witte wijn


Asperges (pot) met roerei en kookaardappelen (blik of pot)
Lekker met gesmolten roomboter en peterselie.


Vega-burger
Prak kikkererwten (blik), spinazie (pot en GOED afgieten), komijn, eetlepel pindakaas, fijngesnipperd uitje en hot currypasta door elkaar en kneed deze tot burgers. Even door de bloem rollen en in de koekenpan bakken.


Mexicaanse kidneybonenschotel (pot) met nacho chips

Zeebonkenomelet met rijst of brood
Fruit fijngesneden groenten als paprika, ui, courgette, bleekselderij of wat je hebt en overgiet deze met losgeklopt ei.


Linzensoep
3 mokken linzen
1 ui
1 teen knoflook
1 tl sambal
2 aardappelen in blokjes
(evt een plak knolselderij in blokjes)
1 boemboe roedjak of ritja of een andere die je lekker vindt
2 bouillonblokjes (vlees of groente of tuinkruiden, geen vis!)
gebakken uitjes
(gedroogd) korianderblad
lenteuitjes of prei
Fruit ui en knoflook. Bak de boemboe en sambal even mee. Voeg 2 liter water, aardappel, bouillonblokjes (en evt de knolselderij) toe. Laat 20 minuten zachtjes koken. Pureer als je daar de middelen voor hebt. Anders laat je de soep zo.
Serveer met gebakken uitjes, korianderblad en fijngesneden lenteui om te garneren.

Indiase zoete aardappel- en ogenbonen-curry met naan
1 ui
1 teen knoflook
2 zoete aardappelen in blokjes
1 blik ogenbonen
jalfrezi-saus in pot
naan om af te bakken
Fruit ui en knoflook. Bak de zoete aardappel mee. Voeg de jalfrezisaus toe en sudder tot de aardappel gaar is. Voeg de ogenbonen toe. Lekker met warme naan.

Warme aardappelsalade met erwtjes en ei
gekookte aardappelen (in blik)
1 hard gekookt ei
1 tl dille, p/z
4 el azijn
2 el yoghurt of mayonaise
1 blik erwtjes
Breng de aardappelen aan de kook en giet ze af. Giet de azijn erover als de aardappelen nog warm zijn. Roer de dille en yoghurt erdoor. P/z naar smaak. Voeg de afgegoten erwtjes erdoor en leg er partjes ei op.


Saragossa-omelet
1 ui in ringen
2 el boter
1 blik macedoine van groenten
½ tl basilicum
p/z
4 eieren
Ui fruiten in een koekenpan. De afgegoten groenten erbij doen. Met p/z en basilicum op smaak brengen. De eieren erdoor roeren en aan beide kanten bakken.

Pasta puttanesca
Pasta koken. In oijfolie gesnipperde knoflook, ui, ansjovis, kappertjes en peterselie bakken. Schep het mengsel door de pasta. Serveer met zure salade (uit pot).


Pasta Norma
Pasta koken. Geroosterde aubergine (blik) en tomatenblokjes (blik) verhitten. Op smaak brengen met peper en zout. Bestrooien met parmesan.

Rogan josh van peulvruchten met naan en rijst
Verwarm 2 soorten peulvruchten (bv boterbonen en kidneybonen of bruine bonen en kikkererwten of capucijners en tuinbonen) met Rogan Joshsaus uit een pot. Serveer met warme afbak naan en rijst.


Kari tofu
Ui, knoflook, verse gember en sambal fruiten in zonnebloemolie. Voeg tofu in blokjes en een snufje chinese 5-spices toe. Als de tofu aangebakken is, voeg je een blik kokosmelk, tomatenblokjes en een groentebouillonblokje toe. Lekker met spinazie (pot) of tauge (pot) of sperziebonen (blik)

Polenta (125 g + 0,85 l zout water 40 min koken) met gebakken champignons, parmesan en basilicum

Peulvruchten korma met rijst en koriander
Verwarm 2 soorten peulvruchten (bv boterbonen en kidneybonen of bruine bonen en kikkererwten of capucijners en tuinbonen) met kormasaus uit een pot. Serveer met rijst en korianderblad.



Dessert

Gegrillde abrikozen met honing


Houdbare kwark en vruchtenyoghurt


Gegrillde aardbeien
met aardbeien-balsamico-saus (aardbeien prakken met balsamicoazijn en suiker)


Zoete kebab
aardbei met brownie op spies even grillen op de bbq

BBQ banoffee
banaan gepeld, door over lengte. Vanillesuiker, bruine of rietsuiker, rum of cognac in alufolie op bbq


Rijstebrij

Watermeloen met feta, mint en honing of suikerstroop

Frambozen met citroencrème
frambozen in glas. Crème roeren van houdbare verse roomkaas, citroenrasp (bv van Baukje) en poedersuiker. Over fruit scheppen. Cacao over crème strooien.


Citroenmousse
3 el lemon curd doorroeren met geslagen room (bv uit een houdbare spuitbus) of met verse houdbare roomkaas. Versieren met wat bessen of wat je voor handen hebt.


Kaneelpannenkoekjes
Zie basisrecept pannenkoeken bij ontbijt. Voeg een paar theelepels kaneel, 5 spices kruiden, koekkruiden, wat je hebt, toe aan het beslag. Lekker met stroop of zomerfruit.

Bessenpannenkoekjes
Basisbeslag aanvullen met soda-bicarbonaat of bakpoeder. Schep voorzichtig bramen of bessen door het beslag en bak ze als anders. Lekker met poedersuiker


Verwennerij
Plakje notenwalnotencake onderin, aardbeien of frambozen (desnoods jam) erop, citroencrème bovenop, bestrooien met gehakte walnoten.

Zwarte woud dessert
Plakje chocoladecake onderin, kersen (jam) erop, slagroom bovenop, bestrooien met cacao.


Oven
Omdat een oven niet standaard is aan boord, staan die recepten apart. Niets zo vervelend, als je alles in huis hebt en aan het einde van de bereiding stuit je ineens op een tekst als `zet het gerecht nu 20 minuten in de oven`.

Flyerbrood
1 ei
1 mok melk
1 mok havermout
1 mok gekookte rijst
handje rozijnen
snufje zout
½ mok bloem
3 tl bakpoeder
Klop het ei. Zout, havermout, rijst, rozijnen men melk mengen. Dan bloem en bakpoeder erdoor roeren. Het deeg als het stijf is in een ingevet bakblik in een matig warme oven 30 min bakken.

Captain Bligh´s broodpudding voor 4 personen
6 sneden oud brood
2 vingers rum
2 mokken melk
4 eieren
1 zakje vanillesuiker
½ mok suiker
Brood in stukken breken en de boden en wanden van een bakvorm mee bedekken. Melk, suiker, vanilla en rum in een kleine pan verhitten om te mengen en dan afkoelen. De eieren splitsen. Eiwit stijf slaan, eigeel apart los roeren. Eigeel door de afgekoelde melk roeren. Daarna voorzichtig het eiwit invouwen. Mengels over het brood in de vorm gieten en 30 minuten bij matige hitte bakken.


Tips & tricks


Thermoskannen
Een thermoskan met pomp voorkomt dat heet water over handen wordt gegoten bij zeegang.
Een thermoskan met een RVS binnenkant is niet kapot na een val.
Thermoskannen met een brede opening zijn handig om maaltijden in warm te houden.

Yoghurt
Neem een thermoskan met ene brede opening. Doe er een flinke schep biologische of bifidus-yoghurt in. Voeg lauw water en melkpoeder toe en sluit de thermoskan af. De volgende dag heb je verse yoghurt. Vanaf nu kun je het recept naar behoefte herhalen.


Ranja, evt suikervrij scheelt veel opslagruimte
Hetzelfde geldt voor wijn in a box

Hapjespan als oven
Voor kleine gerechten en om brood en snacks af te bakken gebruik ik een vrij hoge hapjespan. Onder in de pan zet ik een metalen rekje om contact met de onderkant te voorkomen en circulatie van de hete lucht mogelijk te maken. Als je brood afbakt, leg je dat direct op het rooster. Wel halverwege het brood omkeren, want onderin blijft het toch heter dan bovenin.
Oh ja, een echte oven staat zeker op mijn verlanglijst!

Rookoven
Om gevangen vissen langer houdbaar te maken, maar ook als bereidingswijze is een rookoven een leuk apparaat.

BBQ
Wij gebruiken een open bak die aan de zeereling te bevestigen is, waarin je een wegwerpbarbecue kunt plaatsen. Het deksel van de rookoven doet dienst om brutale meeuwen de weg te versperren en om sneller te garen.


Grillpan
Een handige grillpan staat nog op mijn wensenlijst. Ik lees wel artikelen in watersportbladen over vierkante koekenpannen en grillpannen, maar ik snap niet hoe die in mijn pannenklem moeten. Dus zoek ik door naar een ronde grillpan.