woensdag 4 juni 2014

Naar het oosten

1 juni 2014

Na 12 uur slapen zijn we weer een beetje bijgetrokken en gaan we met frisse moed verder. De stroom staat om 12 uur mee richting Brunsbuttel, dus er is geen noodzaak om vroeg op te staan. Zo halverwege de dag vertrekken betekent echter ook dat we het Kieler kanaal niet nog dezelfde dag kunnen afleggen. Bij de sluizen aangekomen kunnen we nog net mee. Alleen de boot achter ons dreigt ons te overvaren dus die helpen we met aan de steiger vastmaken.

Omdat we zo snel door de sluis zijn gekomen ( nul wachttijd, lekker) zijn we wel heel vroeg in Brunsbuttel aangekomen. Binnen 5 seconden besluiten we door te varen en ergens onderweg aan te leggen voor de nacht. In het kanaal zijn niet veel mogelijkheden, maar we zien wel waar het schip strandt (hmmm, beetje ongelukkige uitdrukking hier...). Om half acht komen we langs het Giselau kanaal en daar leggen we aan voor de nacht. Middenin het land is er alleen een wachtsteiger; perfect! De boeren werken met man en macht door om de eerste lading hooi binnen te halen. Tot 10 uur scheuren ze met trekkers en opleggers over de smalle wegen. Op de dag des heeren wordt er keihard gebuffeld. En ik maar denken dat boeren altijd godvrezend volk was.

2 juni 2014
In het vroege ochtendlicht zien we dat er mist over het smalle zijkanaal hangt. Mooi gezicht. Zolang het blijft hangen mogen we nog niet weg, het is dan verboden voor jachten om op het kanaal te varen
 Af en toe trekt de boot aan de lijnen als het water onder haar weggezogen wordt door de grote schepen die een kilometer verderop, in het grote kanaal, langsvaren. Nou ja, het is nog voor zessen, dus we slapen uit.

Om half tien is de mist verdwenen, tijd om te gaan. Met nog 55 km te gaan dood ik de tijd met het maken van filmpjes onderweg, en doen we zelf onze eerste lipsync.  De tekst is nog wat roestig bij ons; toch maar een spiekbriefje gebruiken? Rond vieren zijn we bij Holtenau. We eindigen de dag in Strande, aan het strand met een verdiende weisswein en Erdinger.

3 juni 2014
Dit wordt onze stranddag. Er is namelijk helemaal geen wind, en in weer een dag motoren hebben we helemaal geen zin. Uiteindelijk zien we het strand alleen van een afstandje, want we fietsen wat in de omgeving en keutelen een beetje rond. Morgen weer verder.

4 juni 2014
Naar het... noorden! Er is een oostelijke wind voorspeld, dus gaan we richting Denemarken. De koers is de eerste paar uur niet bezeild. Dat geeft ons de kans om met een infucker (infukker?) te experimenteren. Het werkt nog aardig ook. Terwijl Siets de boot stuurt kan ik in mijn afwacht eindelijk de gitaar pakken en mijn eerste noten gaan oefenen.

Tegelijkertijd heb ik het vistuig uitgezet en dat levert de eerste vangst op. Een geep heeft de verleiding van mijn nagelneue groen-metallic kunstaas niet kunnen weerstaan. Vette beute! Nou niet echt hoor, het zijn slanke vissen.

Bij de zuidpunt van Langeland aangekomen kunnen we afvallen en snellen we naar onze eindbestemming van vandaag, Spodsbjerg. Aan loef ontwikkelt zich een spectaculaire wolk, die zomaar zou kunnen uitgroeien tot een enorme onweerswolk. Gelukkig loopt met een sisser af en drijft    die rustig over, een zwak windje achterlatend. Tijd om op te doeken en de haven binnen te lopen.

Spodsbjerg is een leuk haventje dat veel gebruikt wordt door sportvissers. In de zomer ligt het hier afgeladen, maar nu is het rustig en hebben we de ligplaats voor het uitkiezen. De wifi is hier retesnel: tijd om het blog bij te werken!

Moon, sorry van de vorige huiskamervraag; ik had de tuinbonen echt gewogen maar de resultaten liggen nog thuis. Daarom een opzoekvraag deze keer.

Wij lagen in het prachtige Strande. Pal ernaast ligt het zeilcentrum dat de Duitsers in 1972 voor de olympische spelen hebben opgetrokken. Alles is in beton gebouwd, we denken omdat ze er veel ervaring mee hadden? Hoe dan ook, er hing een bord met de olympische zeilklassen van dat jaar, en de namen van alle bemanningen die een medaille gewonnen hadden.

Nu de vraag: wat was de meest voorkomende voornaam van alle medaillewinnaars die op dat bord stonden? Inzendingen moeten uiterlijk 11 juni 23:59 ingeleverd zijn via de folieadeuxopreis@yahoo.com mail. Succes!



Geen opmerkingen: