zaterdag 2 juli 2011

Nieuwsbrief 11 Potteren in the Clyde

Vrijdag 1 juli 2011

Met de bijboot staan we al weer vroeg op het strandje. We willen douchen en ontbijten in het hotel. Grappig, terwijl we een kamersleutel krijgen, gewoon van kamer 1, wordt onze ontbijtbestelling opgenomen. De eigenaar gaat al lekker aan de slag met black pudding, toast en eieren, terwijl wij boven de badkamer gebruiken. Het Kames hotel is overigens een aanrader. Vriendelijke eigenaren die snappen wat gastvrijheid en vriendelijkheid is; sfeervolle ruime kamers en een super-ligging. Bijna dagelijks zien we tuimelaars en zeehonden. We vergeten het gewoon te vermelden, maar dat wil niet zeggen dat we blasé
worden. Iedere keer staan we weer als kleine kinderen te kirren… Op Arran merkten we al dat de herten niet van mensen schrikken en doodgemoederd de weg op komen lopen. Hier zien we steeds vaker venison op de menukaarten staan, gewoon uit de streek. Over act-local gesproken! De vogels zijn hier wel minder divers van soort. Misschien komt dat weer als we ten westen van Kintyre komen.
De rest van de morgen vermaken we ons in de kuip. Dit is geluk in luxe cadeau-verpakking! We verlaten de mooring begin van
de middag weer onder zeil. Heerlijk stil slippen is dat! East Loch Tarbert is al na een paar uur in zicht. In Tarbert is dit weekend het Seafood Festival. Dat is wat voor ons!

Our first target this morning is a shower and Scottish breakfast, so we land on the beach again early this morning. We can only recommend the Kames Hotel. Welcoming owners, tasteful rooms and splendid views. The morning we spend in the cockpit. This is happiness in a luxurious gift wrap! We slip our mooring under sail. I love that silence. Tarbert has a Seafood Festival this weekend. That’s what we like, so that’s where we’re heading.


Zaterdag 2 juli 2011
Als we de eerste doedelzakken horen, komen we van boord en lopen op de steiger tegen de Seafood Queen en haar prinsessen aan. Die worden hier als Sint Nicolaas ingescheept en onder begeleiding van Schotse muziek naar de kade vervoerd. Na de kroning op het balkon van een hotel is overal eten in de kraampjes en homemade baksels en brouwsels staan uitgestald. Zo kopen we Hot Banana Chutney en eten een kom Cullen Skink (gerookte schelvissoep), gebakken gamba’s, shortbread met room en aardbeien en koffiewalnotencake. De dames met het gebak voeren ons stukjes fudge, die smaken als roomborstplaat. Daar nemen we ook maar een zakje van af. In de vismarkt zijn kookdemonstraties van de lokale chefs (we proeven op diverse wijzen bereide mosselen), gevolgd door een Ready Steady Cook. Ook weer met lokale chefs. Nu eten we kippers, witvis, zeekraal en desserts waaronder een roomdessert met honing en crunch met frambozen. Mmm. Als we stemmen, wint onze favoriet. Al was het alleen al omdat hij op tijd klaar was! De tegenpartij had nog ruim 5 minuten nodig (op 20 min). Op de kade wordt inmiddels traditioneel gedanst door meisjes in kilts met bijpassende kousen. Een vorm van hippische dressuur voor mensen. En enorm inspannend. Zo’n kilt wordt mijn ultieme souvenir! Maar dan wel met de bijpassende kousen. Er speelt een bagpipeband waar de heren de bagpipe bespelen en een aantal dames trommel en pauk bewerken. Gewapend met een zak vol king scallops (St Jacob’s schelpen), langoesten, mosselen en een grote levende brown crab (alles bij elkaar voor £ 9,50!?!) gaan we voldaan terug naar Folie. Terug aan boord duiken we onze inmiddels uitgebreide boordbibliotheek met kookboeken in en creëren een supermaal. De gebakken scallops als voorgerecht met een komkommersalade met chili (recept van Gary Rhodes). De langoesten volgens Iers recept in Ierse whiskey. Yammie. De arme krab koken we in een courtbouillon van tuinkruiden met witte wijn, waarna Bart er een krabmayonaise naar recept van Rick Stein van maakt voor morgen bij de lunch. Voor de mosselen hebben we al een recept van Schotse bodem gezien met spinazie. Dat wordt weer smullen!

De eerste huiskamervraag van juli: Hoe heet de Seafood Queen van Tarbert (Kintyre)?


The sound of bagpipes lures us out of the boat and on the jetty we bump into the Seafood Queen and her princesses. In Holland we have Sint Nicolaas, who arrives by boat at the village quay. The Queen and her court are treated more or less the same. We taste a lot of homemade dishes and bakes and try the dishes at the cook off. Traditional Scottish dance and music are on the quay, when we go home with a large bag with seafood. This time it’s very convenient I collect cookery books! We have a scrumptious dinner on board and are planning some yammie dishes for tomorrow.

Geen opmerkingen: